Η Σπιναλόγκα, είναι φορτισμένη με μια μακρόχρονη ιστορία, αρχαία ελληνική, ενετική, οθωμανική και τελικώς, από το 1903-1957 ως τόπος εγκλεισμού των λεπρών. Το νησί και η ιστορία του έχει κατά καιρούς εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς και κινηματογραφιστές. Το καλοκαίρι του 2012, ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης, με μια σειρά επεμβάσεων, τόσο στην εξωτερική όψη του νησιού, όσο και στο εσωτερικό του, θα το μετατρέψει σε έργο σύγχρονης τέχνης. Ταυτόχρονα αυτή η καλλιτεχνική εκδήλωση αποσκοπεί στην απελευθέρωση από το φόβο και την προκατάληψη που για αιώνες επικρατεί απέναντι στην ιάσιμη τώρα πια, «ιερή» ασθένεια.
Ο Κώστας Τσόκλης που έζησε και εργάστηκε 28 χρόνια εκτός Ελλάδας (Ρώμη, Παρίσι, Βερολίνο) έγινε διεθνώς γνωστός, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, με τα προοπτικά του «αντικείμενα – καταστάσεις» και αργότερα με τα τρισδιάστατα ζωγραφικά του έργα.
Από το 1985, βρίσκεται στην πρωτοπορία, χάρη στη «ζωντανή ζωγραφική» του (βιντεοπροβολές, πάνω σε ζωγραφικούς πίνακες μεγάλων διαστάσεων) και τις μνημειακές επεμβάσεις του σε εγκαταλελειμμένους, δημόσιους ή ιστορικούς χώρους.
O Νίκος Ξυδάκης, συνέθεσε τη μουσική που συνοδεύει τον επισκέπτη καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής του στο νησί. Έλληνας από την Αίγυπτο, έγινε ευρέως γνωστός στην Ελλάδα για την ιδιαιτερότητα του έργου του. Εκτός από μεγάλο αριθμό λαϊκών και έντεχνων τραγουδιών, έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ: KATEΡΙΝΑ ΚΟΣΚΙΝΑ & BRUNO CORA
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΤΣΟΚΛΗ & ΝΙΚΟΣ ΦΙΝΟΚΑΛΙΩΤΗΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΚΛΗ