Εργαστήριο καταγραφής και παρουσίασης παραμυθιών

Συνεχίζεται ο τρίτος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί το Μουσείο Κώστα Τσόκλη υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση έχει αναλάβει ο αφηγητής Γιώργος Ευγενικός.

Οι δύο πρώτοι εκπαιδευτικοί κύκλοι πραγματοποιήθηκαν σε δημοτικά σχολεία της Τήνου και στόχος τους ήταν η γνωριμία των παιδιών με την Λαϊκή προφορική παράδοση της Τήνου. Η ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας τους, η ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας με άτομα της τρίτης ηλικίας από το οικογενειακό περιβάλλον και τον κοινωνικό περίγυρο, η χρήση του λόγου για την αφήγηση ιστοριών που άκουσαν ή κατέγραψαν. Παράλληλα δόθηκαν τα ερεθίσματα για κατασκευές και ζωγραφική χώρων ή μορφών του παραμυθιού που ανέλαβε να συντονίσει η εικαστικός Πάολα Παλαβίδη.

Καρπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ήταν η καταγραφή περίπου εκατό ιστοριών από την λαϊκή προφορική παράδοση της Τήνου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας στις 18 Μαΐου (Διεθνής ημέρα Μουσείων ΙCOM) πραγματοποιήθηκε παράσταση αφήγησης παραμυθιών από τον Γιώργο Ευγενικό.

Ο Τρίτος κύκλος περιλαμβάνει πενθήμερο εργαστήριο για ενήλικες (1 με 6 Σεπτεμβρίου) από το Γιώργο Ευγενικό, με στόχο να αποτελέσει εισαγωγή στην τέχνη της αφήγησης. Με ασκήσεις και παιχνίδια, χρησιμοποιώντας ως πρωταρχικό υλικό βιωματικές αφηγήσεις, αλλά και παραμύθια, θρύλους, ευτράπελες ιστορίες κ.λπ., οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν βασικές αρχές της αφηγηματικής τέχνης και θα εξερευνήσουν τα μονοπάτια της μνημονικής.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

1- 6 Σεπτεμβρίου 6-9μ.μ.

Τίτλος: Βασικές αρχές της Αφηγηματικής Τέχνης. Στα μονοπάτια της μνημονικής.

Το θέμα του εργαστηρίου είναι: «Μνημονική – Λόγος -Αφήγηση» και περιέχει δύο εκπαιδευτικές ενότητες:

α) Εισαγωγή στην τέχνη της αφήγησης. Με ασκήσεις και παιχνίδια, χρησιμοποιώντας ως πρωταρχικό υλικό βιωματικές αφηγήσεις, αλλά και παραμύθια, θρύλους, ευτράπελες ιστορίες κ.λ.π., οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν βασικές αρχές της αφηγηματικής τέχνης και θα εξερευνήσουν τα μονοπάτια της μνημονικής. Σχεδιασμός υλοποίηση: Γιώργος Ευγενικός

β) Πρακτικές χειρισμού του λόγου (θεατρικό κείμενο, παραστατικές παρουσιάσεις, ομιλίες, αφηγήσεις κλπ) εξοικείωση σε ακροατήριο και ανάπτυξη εκφραστικών μέσων. Σχεδιασμός υλοποίηση: Νίκος Ορφανός.
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από τοΚέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και το Κέντρο Υποκριτικής και Αφηγηματικής τέχνης

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 22830 51009
www.tsoclismuseum.gr, email: tinos@tsoclismuseum.gr

Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν. Χορηγός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων η εφημερίδα “ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ”.