Εκπαιδευτικά προγράμματα στο

Φέτος τα εικαστικά εργαστήρια και οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Κώστα Τσόκλη, σχεδιάστηκαν με αφορμή τη φιλοξενία στο Μουσείο, έργων των καλλιτεχνών του GRUPPO ΣΙΓΜΑ, και σκοπό έχουν τη γνωριμία των παιδιών με τα έργα των: Βλάση Κανιάρη, Μίμη Κοντό, Νίκο Κεσσανλή, Κώστα Τσόκλη και Γιάννη Γαΐτη.

Είναι μια σπάνια ευκαιρία για τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το σημαντικό έργο αυτών των πέντε καλλιτεχνών, να μάθουν θεωρητικά και πρακτικά για τις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι καλλιτέχνες και να δουλέψουν τα ίδια με τις ιδέες που τους απασχολούσαν
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΚΛΗ
Θα δούμε παραδείγματα της δουλειάς και της θεματολογίας του Κώστα Τσόκλη και θα μυηθούμε στις τεχνικές που χρησιμοποιεί, συγκεκριμένα την τρισδιάστατη ζωγραφική, τη χρήση γλυπτικών υφών στη ζωγραφική και την έμπνευση από τη Μυθολογία
Με αφορμή το έργο "Συμπερασματικός Οιδίπους" θα γίνουν εργαστήρια με θέμα
"Η Αρχαία Ελληνική Μυθολογία στην Τεχνη".
Τρισδιάστατη ζωγραφική
Αφού δούμε παραδείγματα της τρισδιάστατης ζωγραφικής, θα δημιουργήσουμε δικά μας έργα που θα συνδυάζουν ζωγραφική και γλυπτική, το δισδιάστατο με το τρισδιάστατο.
Ανάγλυφη ζωγραφική. 
Σε αυτό το εργαστήρι θα δημιουργήσουμε ανάγλυφα έργα εμπνευσμένοι από το έργο του Κώστα Τσόκλη που εκτίθεται στην αίθουσα της ΟΜΑΔΑΣ ΣΙΓΜΑ, χρησιμοποιώντας σαν βάση χαρτόνια και χτίζοντας όγκο με παπιέρ μασέ.
Η αρχαία ελληνική μυθολογία στην Τέχνη 
Με αφορμή το έργο "Συμπερασματικός Οιδίπους” που θα γνωρίσουμε στο Moυσείο, θα μάθουμε πώς οι καλλιτέχνες εμπνέονται από την αρχαία Ελληνική μυθολογία, π.χ Αναγέννηση, Πικάσο, Μatise, Χαλεπάς, Τσόκλης κ.ά.
Θα διαβάσουμε ιστορίες αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας που έχουν ως κεντρικό τους θέμα την ανθρώπινη κατάσταση π.χ. Οιδίποδας, Προμηθέας, 'Iκαρος, Θησέας, Οδυσσέας, Ηρακλής κ.ά.
Θα ζωγραφίσουμε σκηνές από τις ιστορίες σε μορφή εικονογράφησης, εμπνευσμένοι από το έργο "Συμπερασματικός Οιδίπους", επίσης θα δημιουργήσουμε σκηνικά και στολές για να τις αναπαράξουμε θεατρικά στο εργαστήρι.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΕΣΣΑΝΛΗ
Θα δούμε παραδείγματα της δουλειάς και της θεματολογίας του Νίκου Κεσσανλή και θα μυηθούμε στις τεχνικές που χρησιμοποιεί και συγκεκριμένα την προβολή και τη φωτοευαισθητοποίηση 
Φωτοευαισθησία
Φωτοευαιιθητοποίηση χαρτιού με χλωροφύλη και χρώμα απεσταγμένο απο πέταλα λουλουδιών *ανθοτυπία.Θα μάθουμε πώς μπορουμε να φωτοευαισθητοποιήσουμε ένα κομμάτι χαρτί, χρησιμοποιώντας φυσικά χημικά συστατικά που υπάρχουν στα φυτά. 
Έπειτα θα τυπώσουμε τις δικές μας εικόνες πάνω σε αυτά.
Η γιγάντια εικόνα
Θα δημιουργήσουμε ένα έργο μεγάλων διαστάσεων χρησιμοποιώντας μια εικόνα και ένα βίντεο προτζέκτορα, ώστε να το προβάλουμε στο χαρτί και να το αντιγράψουμε με μολύβια και χρώματα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ
Θα δούμε παραδείγματα της δουλειάς και της θεματολογίας του Βλάση Κανιάρη και θα μυηθούμε στις τεχνικές που χρησιμοποιεί και συγκεκριμένα το πλάσιμο υφής σαν τοίχο, τη δημιουργία ανθρώπινης φιγούρας με απλά υλικά.
Οι φιγούρες
Θα δημιουργήσουμε τις δικές μας φιγουρες με κοτετσόσυρμα και παλιά ρούχα,υφάσματα, ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά και αντικείμενα.
Ο τοίχος είχε τη δική του ιστορία
Με έμπνευση το έργο που παρουσιάζεται στην έκθεση του Μουσείου, θα δημιουργήσουμε με γύψο και ύφασμα τελαράκια που θα μιμούνται την υφή τοίχου και θα τα χρωματίσουμε με δικά μας συνθήματα και σχέδια
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΙΤΗ
Θα δούμε παραδείγματα της δουλειάς και της θεματολογίας του Γιάννη Γαΐτη και θα μυηθούμε στις τεχνικές που χρησιμοποιεί και συγκεκριμένα την επανάληψη της ανθρώπινης φιγούρας και τη ζωγραφική
Ο μοντέρνος άνθρωπος
Θα δημιουργήσουμε τη δική μας μορφή του “μέσου μοντέρνου ανθρώπου", όπως είχε κάνει κι ο καλλιτέχνης και θα μάθουμε τεχνικές που μας επιτρέπουν να επαναλάβουμε σε αντίτυπα το αρχικό μας σχέδιο, όπως χαρτοκοπτική, σφραγίδες και αποτυπώματα για μα φτιάξουμε τις δικές μας συνθέσεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΚΟΝΤΟΥ
Θα δούμε παραδείγματα της δουλειάς και της θεματολογίας του Κοντού και θα μυηθούμε στις τεχνικές που χρησιμοποιεί και συγκεκριμένα την αφαιρετική ζωγραφική και τα ανάγλυφα τάματα.
Τάματα
Θα συζητήσουμε την έννοια και τους συμβολισμούς των θρησκευτικών ταμάτων και έπειτα θα χρησιμοποιήσουμε διάφορα ανακυκλώσιμα μικροαντικείμενα ώστε να δημιουργήσουμε τα δικά μας μοντέρνα τάματα, κάνοντας ένα κολάζ των αντικειμένων αυτών, σε διάφορες επιφάνειες, δίνοντάς τους το σχήμα που θέλουμε.
Αφαιρετική ζωγραφική
Θα μάθουμε για την τεχνική της αφαιρετικής ζωγραφικής, βλέποντας παραδείγματα τέτοιων καλλιτεχνικών έργων και θα πειραματιστούμε με τις τεχνικές και τις υφές που χρησιμοποιούνται.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Αρχαία Ελληνική Μυθολογία στην Τέχνη
18 Ιούνιου, 2 και 31 Ιούλιου, 14 Αυγούστου,4 Σεπτεμβρίου 
Τρισδιάστατη Ζωγραφική
19 Ιούνιου, 11και 30 Ιουλίου, 21 Αυγούστου, 10 Σεπτεμβρίου
Ανάγλυφη Ζωγραφική
20 Ιουνίου, 23 Ιουλίου, 6 Αυγούστου, 
Η Γιγάντια Εικόνα
25 Ιουνίου, 10 Ιουλίου, 8 Αυγούστου, 11 Σεπτεμβρίου
Ο Μοντέρνος Ανθρωπος
26 Ιουνίου, 25 Ιουλίου, 8 και 20 Αυγούστου, 5 Σεπτεμβρίου
Τάματα
27 Ιουνίου, 17 Ιουλίου, 1 και 22 Αυγούστου, 12 Σεπτεμβρίου
Αφαιρετική Ζωγραφική
3 και 18 Ιουλίου, 28 Αυγούστου
Οι Φιγούρες
4 Ιουλίου, 7 και 27 Αυγούστου
Φωτοευαισθησία
9 και 24 Ιουλίου, 13 Αυγούστου, 3 Σεπτεμβρίου
Ο τοίχος είχε τη δική του ιστορία
16 Ιουλίου, 29 Αυγούστου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΙΟΥΝΙΟΣ
18 ΠΕΜΠΤΗ . Αρχαία Ελληνική Μυθολογία στην Τέχνη
19 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Τρισδιάστατη Ζωγραφική 
20 ΣΑΒΒΑΤΟ. Ανάγλυφη Ζωγραφική
25 ΠΕΜΠΤΗ. Η Γιγάντια Εικόνα
26 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Ο Μοντέρνος Άνθρωπος
27 ΣΑΒΒΑΤΟ. Τάματα
ΙΟΥΛΙΟΣ
2 ΠΕΜΠΤΗ. Αρχαία Ελληνική Μυθολογία στην Τέχνη
3 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Αφαιρετική ζωγραφική
4 ΣΑΒΒΑΤΟ. Οι φιγούρες
9 ΠΕΜΠΤΗ. Φωτοευαισθησία
10 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Η Γιγάντια εικόνα
11 ΣΑΒΒΑΤΟ. Τρισδιάστατη ζωγραφική
16 ΠΕΜΠΤΗ. Ο τοίχος είχε τη δική του ιστορία
17 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ . Τάματα
18 ΣΑΒΒΑΤΟ. Αφαιρετική ζωγραφική
23 ΠΕΜΠΤΗ. Ανάγλυφη Ζωγραφική
24 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Φωτοευαισθησία
25 ΣΑΒΒΑΤΟ. Ο Μοντέρνος Ανθρωπος
30 ΠΕΜΠΤΗ. Τρισδιάστατη ζωγραφική
31 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Αρχαία Ελληνική Μυθολογία στην Τέχνη
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
1 ΣΑΒΒΑΤΟ. Τάματα
6 ΠΕΜΠΤΗ. Ανάγλυφη Ζωγραφική
7 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Φιγούρες
8 ΣΑΒΒΑΤΟ. Τρισδιάστατη ζωγραφική
13 ΠΕΜΠΤΗ. Φωτοευαισθησία
14 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Αρχαία Ελληνική Μυθολογία στην Τέχνη
15 ΣΑΒΒΑΤΟ.Ο Μοντέρνος Ανθρωπος
20 ΠΕΜΠΤΗ. Ο Τοίχος είχε τη δική του ιστορία
21 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Τρισδιάστατη Ζωγραφική
22 ΣΑΒΒΑΤΟ. Τάματα
27 ΠΕΜΠΤΗ. Φιγούρες
28 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Αφαιρετική Ζωγραφική
29 ΣΑΒΒΑΤΟ. Η Γιγάντια Εικονα
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
3 ΠΕΜΠΤΗ Ανάγλυφη Ζωγραφική
4 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Αρχαία Ελληνική Μυθολογία στην Τέχνη
5 ΣΑΒΒΑΤΟ. Φωτοευαισθησία
10 ΠΕΜΠΤΗ. Ο Μοντέρνος Ανθρωπος
11 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Τρισδιάστατη Ζωγραφική
12 ΣΑΒΒΑΤΟ. Αφαιρετική Ζωγραφική

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν, διεξάγονται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (6-8 το απόγευμα), σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την εικαστικό Πάολα Παλαβίδη. Μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω