2016 - Νέα έκθεση στο Μουσείο μας

Για την έκτη χρονιά λειτουργίας του Μουσείου, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε έργα από την ενότητα "Στοιχεία για τη δημιουργία πιθανών αριστουργημάτων", έργα που δημιουργήθηκαν με την ευκαιρία της τιμητικής εκδήλωσης που οργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τα 85 χρόνια του καλλιτέχνη και παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο το Νοέμβριο 2015- Ιανουάριο 2016..
Στη δεύτερη αίθουσα, χώρος αυτοβιογραφικών κειμένων, προσθέσαμε το πορτραίτο της μητέρας του καλλιτέχνη, που ζωγράφισε το 1956.
Στην τρίτη αίθουσα, έργα καμωμένα στη Ρώμη και το Παρίσι μεταξύ 1958-1963, την εποχή που ο καλλιτέχνης αναζητούσε την ταυτότητά του στο χώρο της Τέχνης. 
Θα προβάλλεται η συνομιλία του Τσόκλη με τον Θανάση Λάλα που πραγματοποιήθηκε κατά την τιμητική βραδιά που του αφιερώθηκε καθώς και τα προσχέδια από το έργο “Σίσυφος” που πραγματοποιήθηκε κι αυτό και παρουσιάστηκε το 2015 στην Fondatione Alberto Burri, στην Ιταλία.
Στο χώρο του καφενείου παρουσιάζονται έργα εμπνευσμένα από το τοπίο της Τήνου, του 1990

 

Όχι. Τα έργα που είδατε ή που θα δείτε δεν είναι τα πρώτα που δημιούργησε ο καλλιτέχνης.

Η περιπέτεια της Τέχνης για τον Τσόκλη, ξεκίνησε το 1938, όταν ήταν ακόμα 8 ετών παιδί.

Είναι τα πρώτα ισχύοντα έργα του. Έργα που δημιουργήθηκαν άλλα στη Ρώμη και άλλα αργότερα στο Παρίσι και που υπέγραψε και πρωτοεξέθεσε.

Και όχι δεν είναι τα τελευταία του, μια που η περιπέτεια συνεχίζεται. Τα τελευταία έργα του είναι αφιερωμένα στον έρωτα και μακάρι κάποια μέρα να τα δούμε εκτεθειμένα...

Αυτά που εκτίθενται είναι ένα μέρος από αυτά που έδειξε φέτος το Χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, με την ευκαιρία των 85 του χρόνων. Όπου, αναγνωρίζοντας την αδυναμία του να αναγνωρίσει το αριστούργημα δια της ζωγραφικής, πρότεινε σαν έργα Τέχνης, τα στοιχεία που με αυτά θα μπορούσε να δημιουργηθεί το πιθανό ζωγραφικό αριστούργημα.

Μια άλλη αίθουσα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην αγάπη του για την Τήνο.

Ο λόγος γραπτός ή προφορικός αλλά προπάντων εικαστικός, ενώνει σαν μια ατέλειωτη αλυσίδα τις αμέτρητες προτάσεις και συμπεράσματα που ο καλλιτέχνης έχει κάνει κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης και πολυτάραχης πορείας του.

Xρυσάνθη Κουτσουράκη